Frequently Asked Questions

Heb je een vraag die je niet in deze veelgestelde vragen terug kan vinden? vraag het ons!

1. Stockfotografie

Wat is stockfotografie?

Een stockfoto is een foto die een fotograaf via een stockbureau (beeldbank) verkoopt. De foto is niet exclusief en kan door meerdere partijen worden aangekocht. Als je een stockfoto koopt mag je die onder voorwaarden gebruiken. De voorwaarden zijn afhankelijk van het gebruik en verschillen per beeldbank. Lees daarom altijd eerst de voorwaarden voordat je een foto aanschaft. (via webredactie)

Mag een stockfoto overal voor gebruikt worden?

Het gebruik van stockfoto’s is aan regels gebonden. Zo mag een RF stockfoto in de regel niet gebruikt worden om een product of dienst aan te bevelen. Ook mag een foto van een persoon in de meeste gevallen niet gebruikt worden als persoonsidentificatie van een ander. Pornografische toepassing van beeldmateriaal, of het gebruik van stockfoto’s in een beledigende, illegale of kwetsende context is evenmin toegestaan.

Deze regels kunnen van agent tot agent verschillen. Echter, omdat de meeste stockfoto’s voor internettoepassingen gebruikt worden, is misbruik van beeldmateriaal, evenals schending van auteursrechten helaas niet te voorkomen.

Ik heb een idee voor een shoot, kunnen jullie helpen?

We werken graag samen met jou ideeën uit. Dus, als je een leuk idee hebt, of specifieke foto’s van jezelf wilt hebben, dan horen wij dat graag. Als wij het ook interessant vinden, dan kunnen we dat zeker samen uitvoeren!

Ik heb een bijzondere hobby, kunnen jullie daar wat mee?

Als je een bijzondere hobby hebt, of goed bent in een sport, en je wilt daar mooie (actie) foto’s van, dan zijn we daar altijd voor te porren. We fotograferen graag mensen, die goed zijn in wat ze doen, en daar plezier in hebben. En daarbij maken we liever gebruik van de expertise van iemand, die weet wat er speelt.

De shoot zullen we samen met je opzetten en uitwerken. Daarnaast kunnen we dan ook foto’s maken, die je specifiek voor jezelf wilt hebben.

Klinkt dit je goed in de oren? Neem dan even contact met ons op, en kunnen we de details overleggen.

2. Beeldgebruik

Waarvoor worden de foto’s gebruikt?

Stockfoto’s worden over het algemeen gebruikt ter illustratie van blogs, online artikelen of in tijdschriften. Waarvoor en door wie de foto’s worden aangeschaft krijgen wij niet van onze agenten te horen. Het kan dus zijn, dat je ergens een van de foto’s van jou op een website tegenkomt, zonder dat wij daar vanaf weten.

Krijg ik de foto’s zelf ook?

Jazeker! Al na enkele dagen kan je de eerste geselecteerde, en volledig bewerkte foto’s verwachten. Voordat alle foto’s bewerkt zijn, gaan er vaak wel enkele maanden overheen. Zodra er weer een serie geselecteerd en bewerkt is, zullen we ze aan je sturen.

Je kan de geselecteerde en bewerkte foto’s voor je eigen promotie gebruiken, voor bijvoorbeeld facebook, je eigen website, of modelpagina’s. Je krijgt de foto’s in hoge resolutie. Het enige wat je niet mag, is de foto’s zelf ook verkopen.

Mijn foto wordt misbruikt, wat moet ik doen?

Het kan voorkomen, dat je een foto van jezelf tegenkomt, in een context, waar je niet blij mee bent. Hoewel het gebruik van stockfoto’s aan regels gebonden is, zijn er mensen, die zich hier niets van aantrekken. Corepics heeft geen controle of invloed op wie een van onze foto’s aankoopt, noch voor welk doeleinde de foto wordt aangeschaft.

Mocht je een van onze foto’s, waar jezelf op staat onverhoopt ergens tegen komen, neem dan alsjeblieft contact met ons op. Wij zullen dan, in overleg, ons best doen, het probleem te verhelpen. In veel gevallen is dit succesvol, maar ook hier kunnen wij geen garanties geven, helaas.

3. Onkosten en Vergoeding

Welke vergoeding betalen jullie?

Afhankelijk van het thema van de shoot, wat we van je verwachten, en het risico, dat we nemen, bieden we een vergoeding, varierend tussen €5,00 tot €20 per uur. Dit zullen we van te voren aangeven en afspreken.

Wanneer betalen jullie mij?

We werken in de regel alleen op basis van factuur. Zodra we die van je ontvangen hebben, kan je binnen een week de betaling verwachten. Vaak betalen we al dezelfde dag.

Kan ik jullie een factuur sturen na de shoot?

Wij werken natuurlijk netjes binnen de regels, en kunnen daarom uitsluitend op basis van (BTW-) factuur werken.

Vergoeden jullie mijn reiskosten?

We vergoeden je reiskosten, op basis van een retourtje NS, tweede klasse. Daarnaast zorgen we uiteraard voor voldoende te eten en te drinken op de set.

4. Afspraken

Krijg ik de foto’s zelf ook?

Jazeker! Al na enkele dagen kan je de eerste geselecteerde, en volledig bewerkte foto’s verwachten. Voordat alle foto’s bewerkt zijn, gaan er vaak wel enkele maanden overheen. Zodra er weer een serie geselecteerd en bewerkt is, zullen we ze aan je sturen.

Je kan de geselecteerde en bewerkte foto’s voor je eigen promotie gebruiken, voor bijvoorbeeld facebook, je eigen website, of modelpagina’s. Je krijgt de foto’s in hoge resolutie. Het enige wat je niet mag, is de foto’s zelf ook verkopen.

Moet ik een vrijwaring tekenen?

Wij werken, zonder uitzondering, altijd met een vrijwaringsverklaring, ofwel een Model Release. Dit Model Release moet voorafgaand aan de shoot ondertekend worden. De modelvrijwaringsverklaring is opgesteld in het Engels, conform de richtlijnen van Getty Images. Het invullen van het formulier gebeurt op een iPad. Na ondertekening wordt er automatisch een kopie naar jouw email adres gestuurd. Je hoeft het formulier dus niet uit te printen of te kopiëren. Een voorbeeld van het model release kan je hier downloaden. We raden je het aan, om de modelvrijwaringsverklaring aandachtig door te lezen.

 

 

Hoe weet ik wanneer ik waar moet zijn voor een van jullie shoots?

Enkele dagen, voorafgaand aan de geplande fotoshoot sturen we je een uitgebreide planning. Daarin staat niet alleen waar en wanneer de shoot plaatsvindt, maar ook andere praktische informatie, zoals contact gegevens, kledingadviezen, en veiligheidsinformatie.

Deze planning bevat ook de namen en de contactgegevens van onze crew, en de overige modellen. Bovendien beschrijven we welke thema’s en settings we wanneer willen gaan fotograferen.

5. Tijdens de shoot

Wat moet ik aan tijdens de shoot?

Een paar dagen voordat de shoot plaatsvindt, krijg je een uitgebreide planning. Hierin staat wat je aan moet trekken voor de shoot. Er is meestal geen stylist(e) of kleding op de set aanwezig, dus je zal voor je eigen kleding moeten zorgen.

Is er visagie aanwezig op de set?

Uitzonderingen daargelaten, is er geen visagie aanwezig op de set. We richten ons op het maken van natuurgetrouw beeld, met een gouden randje. Realistische situaties, en echte mensen. Daarom werken we, waar mogelijk zonder visagie en stylist(e), en zal je dus zelf voor je make-up en kleding moeten zorgen

Waarom mag ik geen kleding met merken of opdruk aan?

Op merk kleding stat meestal een logo. En die zijn beschermd. Op opdrukken op kleding rust ook auteursrecht. Omdat we de foto’s Royalty Free verkopen, mogen er geen beeldmerken, logo’s of auteursrechtelijk beschermde elementen op de foto zichtbaar zijn. Merken en opdrukken moeten in photoshop verwijderd worden, en dat kost (veel) tijd. Daarom kiezen we ervoor, om tijdens de fotoshoot al merkloos te gaan.

Wat maakt een stockshoot anders dan andere opdrachten?

Bij een stockshoot zijn we niet op zoek naar één of twee specifieke beelden, maar naar een grote kwantiteit. Een stock shoot kan wat dat betreft makkelijk 50 tot 150 verschillende foto’s opleveren. We richten ons voornamelijk op een grote variëteit in beeldmateriaal. Van individuele portretten tot groeps- of omgevingsoverzichten. Hierbij zullen we zoveel mogelijk de samenstelling van de groep of personen in beeld, veranderen.

Hierdoor verloopt de communicatie ook iets anders, dan je wellicht gewend zult zijn. We maken veel gebruik van “free posing”, waarbij korte scenes zo realistisch mogelijk gespeeld zullen worden. Ga daarbij vooral je gang, en leef je uit!

Omdat er, buiten de thema’s en concepten, eigenlijk geen sprake van een vooraf gedefinieerd beeld is, geeft dat iedereen ook alle ruimte om te improviseren.

Natuurlijk zullen we wel iets van instructies geven. Hoewel we meestal geen gebruik maken van een stylist(e), is er altijd iemand aanwezig, die de tijd in de gaten houdt, en oplet of de scene er wel er geloofwaardig uitziet. Ook letten we dan zoveel mogelijk op “wardrobe malfunctions” en styling. Het is echter niet zo, dat er iemand is, die de shoot stil legt om iets op de set te veranderen.

Maken jullie alleen foto’s?

We maken inderdaad voornamelijk foto’s. Maar het kan ook voorkomen, dat we korte (stock)video’s maken. Bij grotere producties zullen we in veel gevallen ook een behind the scenes video maken.